TIL UBARMHJERTIGE KATTEEIERE SOM DUMPER KATTENE DERES FOR Å BLI KVITT DEM!

I vår-og sommerhalvåret blir vi år etter år møtt med avisoverskrifter om kattunger som er dumpet i grøften, veikanten o.l, og som er funnet, og tatt vare på av FOD/Dyrebeskyttelsen!

På Adresseavisen sitt nettsted fredag 06.07.2012  kunne man lese denne overskriften mot oss lesere (se link): http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article3238111.ece

Dyrebeskyttelsen gjør en kjempeflott jobb, men i vår- og sommerhalvåret har de sprengt kapasitet nettopp pga slike tankeløse og egoistiske katteiere som absolutt ikke burde hatt katter!

Hvilke mennesker får seg til å dumpe en katt eller kattunger i veikanten? Det er samvittighetsløse, tankeløse, empatiløse og egoistiske mennesker som ikke tenker på at en katt faktisk er og blir et levende vesen! Har man skaffet seg katt, ja så får man ta det ansvaret som følger med å ha et dyr! Det være seg leke med katten, kose med katten, sosialisere katten, mating, rengjøring av kattedoen, kastrering/sterilisering, id-merking, vaksinering, og få noen til å se etter katten når man skal på ferie!

Katter og ferietid er et økende problem for Dyrebeskyttelsen og FOD! Hver sommer er det full pågang hos Dyrebeskyttelsen og FOD, og det er faktisk så stor pågang at de ikke har kapasitet til å ta i mot alle de hjemløse kattene de får inn.

Vi hører om tankeløse eiere lar kattene sine gå ute for lut og kaldt vann mens eierne selv er på ferie, skjødesløse katteiere setter ut kattunger i grøften, langs veien i skogen  osv for å kanskje bli kvitt et uønsket kull de har fått like før sommeren. I det store og det hele er og blir sommerhalvåret og stakkars hjemløse katter som eierne ikke vil ha et stort problem!

Hvis man skaffer seg en kattunge er det viktig å tenke på at katten er et levende individ som trenger like mye stell, kjærlighet, omsorg og kos som en hund. Det finnes ubetenksomme foreldre  som skaffer seg en søt og herlig kattunge for ungenes skyld, og det er helt feil grunnlag å skaffe seg en kattunge! Kanskje lover ungene på tro og ær at de skal være med å ta del i stellet av kattungen. Kattungen vokser og blir stor. Ungene går kanskje lei av stellet av katten, og foreldrene blir sittende med ansvaret alene! Til slutt kommer kanskje familien til et punkt hvor de kanskje ønsker å gi fra seg katten, for ingen har interesse av den! Til alle foreldre! Bruk hodene deres før dere gir etter i presset av å skaffe dere en kattunge, og dere skal være voksne nok å vite hva dere går til når dere skaffer dere en kattunge! Selv om mange huskattunger gis bort gratis, er ikke katten et gratis leketøy, men et levende individ som trenger all den kjærlighet, omsorg og stell i 16 – 17 år fremover!

Sommer er som kjent den mest hektiske tiden for Dyrebeskyttelsen og FOD, og de har så sprengt kapasitet på Dyrebeskyttelsen og FOD at de dessverre ikke greier å ta i mot flere katter som trenger et nytt hjem!

Som katteeier selv blir jeg provosert når jeg hører andre katteiere beklager seg over at det er så vanskelig å ha katt om sommeren. Hadde sommeren vært et problem hvis vedkommende hadde hatt en hund? Jeg tviler på det! Akkurat det burde vedkommende katteeier tenke på før han/hun gikk til anskaffelse av en katt! Det finnes faktisk kattekennel som passer katten din når du er på ferie! Da har jeg hørt at mange kommer med denne unnskyldningen: «Ja men det er jo så dyrt å ha katten på kennel!». Nei det er ikke dyrt i det hele tatt! Det er den dummeste unnskyldningen jeg noen gang hører! Da du skaffet deg en kattunge visste du kjempegodt at sommerferien kom, og at du kanskje skulle reise bort på noen uker på sommeren! Hadde vedkommende klaget slik hvis det var snakk om en hund? Nei det tror jeg ikke! Da hadde vedkommende gladelig betalt like mye, om ikke mere for å ha hunden på kennel!

Hvis man man ikke råd til å ha katten på kennel, kan man be en god nabo, familie eller venner se til katten når man er bortreist med å sette frem vann, mat og ta opp fra kattedoen! Som sagt har vi fire katter hjemme hos oss, og vi har aldri noe problem med å finne noen til å se etter kattene når vi skal reise bort! Familie, venner og naboer er kjempesnille, og de stiller opp med å låse seg inn i leiligheten vår, se til kattene våre, kose med dem, ta opp fra kattedoen og følge med om det er nok mat og vann i skålene sine. Du vet at sommerferien kommer hvert eneste år hvis du har en katt eller en hund i huset!

Et av de største økende problemer vi nå har sett gang på gang, sommer etter sommer er når uansvarlige og tankeløse katteiere dumper kattunger og voksne katter ute for å dø! Det er forferdelig og grusomt gjort at jeg finner ikke ord! Eier ikke slike folk samvittighet? Nei det gjør de ikke! Slike folk som får seg til å gjøre noe slikt mot en katt er og blir totalt blo

Ville slike folk gjort det samme med en hund?  Det tror jeg ikke, selv om det var noe slikt som hendte da en turgåer fant en hund forlatt og bundet fast til et tre, og hunden var tydelig satt ut i skogen for at den skulle dø.

Vi som er oppegående katteiere har et ansvar for engasjere oss i kampen for uønskede kattungekull, og for at dumping av katter ikke skal skje! Hver gang jeg leser slike triste overskrifter i avisen om f.eks. at kattungekull blir funnet i grøftekanten blir jeg kjempetrist og lei meg! 🙁 Denne problematikken kan vi få bukt med, og da er første bud å sterilisere/kastrere katten slik at man ikke får kattunger på den!

Det provoserer meg gang på gang når enkelte huskatteiere sier at de ikke har råd eller ikke sterilisere/kastrere katten sin. Slike katteeiere er uansvarlige i mine øyne, og de bidrar ikke til å få bukt med problemet omkring uønskede kattunger! Om du ikke har råd til å kastrere/sterilisere katten din, finnes det p-piller som du kan gi katten din en gang i uken! Hver enkelt katteier har faktisk plikt og ansvar til å være en ansvarlig katteeier med å få bukt på uønskede kattungekull! Først da kan vi få bukt med problematikken omkring at katter og kattunger blir dumpet ute for å dø! Før vi fikk Svartfot ringte jeg til dem som hadde ham som kattunge for å forhøre meg om de hadde kattunger igjen. Det hadde de. Jeg fikk flere spørsmål som jeg måtte besvare før hun bestemte seg om Svartfot ble vår eller ikke. De spurte meg om hvor vi bodde, om vi kom til å ha ham ute, om vi kom til å kastrere ham og om vi kom til å id-merke ham. Jeg sa vi bodde fredelig til, og at Svartfot kom til å bli utekatt (noe han aldri likte noe særlig godt). I tillegg svarte vi ja til at vi ville kastrere ham når den tide kom.  Jeg bekreftet også at vi kom til å id-merke Svartfot. Både kastrering og id-merking av Svartfot var en selvfølge for oss som vordende katteeiere! Da var det greit at vi fikk komme å hente Svartfot! Damen som eide Svartfot som kattunge var tydelig og bestemt på at de som ikke ville kastrere/sterilisere kattungene i kullet til Svartfot ikke fikk en eneste kattunge fra dem! Takk og lov at damen som eide Svartfot var oppegående, og brydde seg om hvordan han kom til å få det!

Som stolt eier av en huspus og 3 abyssinere er jeg med i NRR og en katteklubb! Vi jobber hardt for å få andre huskatteiere til å forstå at de må kastrere/sterilisere og id-merke kattene sine nettopp for å få bukt med uønsket kattungekull, og problematikken at uønskede katter blir dumpet i sommersesongen!

I artikkelen til adressa.no som jeg har linket til over sier Wensell at det er mange som kontakter Dyrebeskyttelsen før sommeren. De ønsker å kvitte seg med kattene sine, og de sier at de er blitt allergiske mot katter, og det finner Wensell merkelig. Det samme gjør jeg også! Kom ikke å fortelle meg at man plutselig blir allergisk mot en katt man har hatt gjennom hele vinteren! Dette er en dårlig unnskyldning for at

Dyrebeskyttelsen tror at det er flere som dumper kattene sine enn hva man er klar over!

Du må ikke glemme at det var du som nettopp valgte å skaffe deg katt! Katten valgte ikke å komme til deg! Da den kom til deg hadde håpet på at du ville elske den, og den hadde håpet på å få all din kjærlighet og omsorg! Det uskyldige kattehjertet hadde blitt knust om den visste at du en dag ville dumpet den fordi at du ønsket at den skulle dø!

12 kommentarer

 1. CavallyCoon

  Og tenk på alle de små og store som blir etterlatt til seg selv og som aldri blir funnet og hjulpet på vei til ett bedre liv.

  Jeg er lei og trist over at man ser dette i avisene HVERT år, men ingen ser ut til å hverken lese aviser, eller få med seg Nyhetene på tv, det er da ikke så vanskelig å få med seg?! Gidder man bare ikke å bry seg?

  SKAM over mennesket,
  SKAM over at det finnes SÅ mange idioter,
  SKAMMER meg over å være en del av denne rasen.

  Faen!

  På min webside idag, har jeg linket en side som heter: passpus.com, og det passer jo for dagens tema; denne fantastiske gruppen av snille mennesker passer på folka katter når de skal på ferie.

  Jeg er forundret over at det ikke finnes flere som de, men HIPHIPHURRA for PASSPUS.COM. Sørnmeg skal jeg vurdere dette som bi-jobb i fremtiden når hus +++ er på plass.

  Rasmus, Solan og jeg takker for oss, og ønsker alle en fruktbar sommer; hjelp der du kan!

  Mjauuuuu <3

  1. Hakrilas

   CavallyCoon: Ja det er kjempetrist! 🙁 Jeg blir kjempelei meg hver gang jeg leser om slikt i avisene, eller hører om det på TV-nyhetene! 🙁 Heldigvis gjør Fod og Dyrebeskyttelsen en kjempeflott jobb for kattene som blir funnet. Jeg skulle bare ønske at myndighetene kunne ha innsett hvor viktig jobb de gjør, og bevilget mere penger til dem. Det er en ting vi trenger i Norge, og det er et dyrepoliti som kan ta seg av saker som hvor mishandlede dyr er inne i bildet.

   Slike folk som gjør slike ting mot stakkars små katter og kattunger er ubarmhjertige! Skam over menensket som du sier!

   Ønsker deg og kattene en kjempefin mandag, og ei kjempefin og god uke! 🙂

   Purr, purr fra Toril og kattene

 2. Det er mange triste og forferdelige skjebner ja 🙁
  Ikke alltid jeg leser slike nyhetene, for det er så grusomt. At folk kan gjøre/oppføre seg sånn!! Eier man ikke samvittighet?
  Som CavallyCoon sier; dette blir jo opplyst om hvert år, uten at det blir noen bedring 🙁
  Og som du sier kan det umulig være så vanskelig å få noen til å passe på pus hjemme.
  Huff og huff…

  Bloggklem gro

  1. Hakrilas

   Gro: Dessverre så er det alt for mange triste skjebner, og tårene mine triller hver gang jeg leser slike nyheter! 🙁 Jeg fatter det bare ikke hvordan folk kan få seg til å gjøre noe slikt! De eier ikke samvittighet i det hele tatt!

   Dette blir det opplyst om år etter år, men mange huskatteiere er alt for sløve til å ta ansvar.

   Nei det er ikke vanskelig å få noen til å passe katten når man er på ferie! Vi har fire katter, og har aldri hatt problem! 🙂

   Ønsker deg en kjempefin mandag, og ei kjempefin og god uke! 🙂

   Purr, purr fra Toril og kattene

   Bloggklem fra Toril

 3. Fy f…. jeg blir sint når jeg leste linken til adressavisen. Jeg skjønner ikke hvordan folk kan gjøre sånn. De opplyser om dette hvert eneste år. Og likevel skjer det igjen. De gangene vi ikke kan ta med oss Snuppa vår på ferie har vi henne på kennel. Eller så får vi noen til å passe henne. I sommer når vi kommer hjem til Trondheim skal vi ha henne med. Hun skal som du vet være med på Trønderkatten sin utstilling. Og det er storesøss som skal stille henne for meg. Snuppa blir hos storesøss til hun er paret. Det er ingen problemer med å få noen til å passe katten. Og det er den dårligste unnskyldningen jeg hører.

  Jeg greier nesten ikke å lese om triste historier hvor eierne kvitter seg med kattene sine og katter som blir mishandlet. Deg gjør meg vondt når jeg leser sånt.

  Jeg syns det er bra at du tar opp temaet. Du må ha en fin kveld videre snuppa mi;))

  Stooor klem fra Ofmariel

  1. Hakrilas

   Ofmariel: Jeg også blir kjempesint, og jeg blir kjempelei meg! 🙁 De som gjør slike grusomme handlinger mot en kattunge eller en voksen katt eier ikke samvittighet. Det er i hvert fall sikkert! Jeg skulle ønske vi nådde ut til de uansvarlige katteeierne, men enkelte er som blokkert for å lytte til råd om å kastrere eller sterilisere kattene sine for å unngå uønskede kattungekull!

   Tusen takk for det Ofmarielvennen! 🙂 Kjempegodt å høre at temaet engasjerer dere!

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld, og ei kjempefin og god uke! 🙂

   Purr, purr fra Toril og kattene

   Stor klem tilbake

 4. Veldig godt innlegg om et veldig viktig tema.

  Lillepus er jo født ute, da eieren til Mamma’n ikke tok ansvar. Da mamma’n til Lillepus ble påkjørt, ville de ikke vite av hverken henne, eller kattungene. Det skjører meg i hjertet at Lillepus kunne lusket rundt huset her, og vært «vill», dersom hun ikke hadde hatt flaks, og blitt tatt hånd om.

  Jeg er dog enig i at man blir mere bundet av katter enn hunder. Hvertfall hjemme hos meg føler jeg at kattene er mer bundet til huset, enn det bikkjene er. Bikkjene drar jeg med meg overalt, og de kan settes hos Mamma en stund. Sære skjøre Chloe hadde dødd på seg av å være på kennel. Junior hadde surver høl i hue på de som jobbet der.

  Men dette tok jeg jo høyde for da jeg bestemte meg for å fortsatt ha katt! Og som du sier, er det jo der det ligger. At folk ikke tenker seg om på forhånd. Hadde de gjort det, hadde det nok vært langt færre som hadde hatt katt til å begynne med!

  Et lite aporopos: p-piller er jo veldig kreftfremkallende, dersom det gies i lengre perioder. Så kastrering er i mine øyne eneste akseptable alternativ dersom katten ikke skal i avl.

  Takk for at du tar opp et viktig tema!

  1. Hakrilas

   Carina Josefine: Tusen takk for det! Huff! 🙁 Stakkars Lillepus! 🙁 Kjempegodt hun kom til deg! 🙂 Jeg har valgt å betale 50,- kr pr.måned slik at jeg har en fjernadopsjonskatt, og på den måten kan hjelpe en katt som har fått en vanskelig start på livet sitt! Det er kjempegøy å høre hvordan det går med den katten!

   Jeg skjønner ikke hvordan folk får seg til å gjøre noe så ubarmhjertig mot katter som å kvitte seg med dem som om det var en bruksgjenstand! Det er over min fatteevne! Jeg brenner for dette temaet, og jeg tror det kjempeviktig å holde fokus på å fortelle katteeiere viktigheten av å sterilisere og kastrere kattene sine slik at de unngår uønskede kattungekull.

   Jeg er også kjempeforsiktig med p-piller til Dixie og Nadina nettopp med tanken på kreft. Den dagen en av dem ikke skal brukes i avl noe mere skal de steriliseres.

   Jeg brenner for dette temaet, og følte jeg måtte ta det opp på bloggen min! 🙂

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld, og ei kjempefin og god uke! 🙂

   Purr, purr fra Toril og kattene

   Klem

 5. Trist lesning, men dessverre skjer dette altfor ofte;=( Vi kan begynne å lure på om katteeiere som setter ut kattene sine for å dø er blogget for empati og samvittighet. Hvordan greier de å utføre en slik handling? Det forstår jeg ikke. Det store spørsmålet for oss som elsker katter er hvordan skal vi få øynene opp for at flere MÅ kastrere kattene sine for å unngå å få uønskede kattunger som de VET de ikke kan ta vare på.

  Bare for noen uker siden ble jeg rasende sint på en som skrev et innlegg på en kattefacebookgruppe. Facebookbrukeren hadde kattunger som hun ønsket å bli kvitt. Hvis ikke noen ville ha dem før ferien, kom facebookbrukeren til å avlive dem. Jeg greide ikke svare facebookbrukeren, for jeg ble rasende sint.

  Carina Josefine sier noe alle bør ha i tankene, og det er at p-piller er kreftfremkallende. Kattene har ikke godt av det i lengden.

  Med ønsker om en fin og god kveld;=)

  Stor klem fra Catzy

  1. Hakrilas

   Catzy: Jeg også syntes det var kjempetrist, og tårene mine kom da jeg leste artikkelen! 🙁 De eier ikke samvittighet når de kan få seg til å sette katter ut for å dø! Hvordan greier de å få seg til å gjøre det? Jeg skjønner det bare ikke!

   Hva er det du sier? Det har jeg ikke sett. Kan være det var i en annen facebookgruppe enn den jeg er med i. Hvis jeg hadde sett et slikt innlegg hadde jeg skrevet rett ut hva jeg mente om den slags!

   Jeg brenner for dette temaet, og det er viktig å fortsette å spre holdningene våre ut til alle katteeiere slik at folk får øynene opp for at det kjempeviktig med kastrering og sterilisering!

   Carina Josefine har rett. Jeg unngår p-piller på Dixie og Nadina nettopp med tanke på at det er kreftfremkallende! Den dagen de ikke skal ha flere kull skal jeg sterilisere dem!

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld Catzyvennen, og ei kjempefin og god uke! 🙂

   Stor klem tilbake

  1. Hakrilas

   Bare Lille Elin: Tusen takk for det! Det kom som en kjempestor overraskelse ja! Hadde ikke ventet dette!

   Jeg brenner for dette temaet, og synes det er viktig å opplyse viktigheten av å ta ansvar som katteeier!

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld, og ei kjempefin og god uke! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *